Ministarka Kuburović o stavu tužioca Mehanizma za međunarodne krivične tribunale

0
113

Ministarka pravde Nela Kuburović je izjavila da se stavom tužioca Mehanizma za međunarodne krivične tribunale da napredak Srbije u evrointegracijama treba uslovljavati saradnjom sa Mehanizmom, ulazi u politički kontekst saradnje naše zemlje sa Evropskom unijom, pri čemu se pravni argumenti zamenjuju političkim.

 Kuburović je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je predstavljen novi šestomesečni izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN, istakla da se od Mehanizma otvoreno traži da postane sredstvo za politički pritisak, uz ocenu da ni Tužilaštvo ni Mehanizam nemaju taj mandate. Ona je naglasila da Srbija ostvaruje uspešnu saradnju sa Mehanizmom i ispunjava preuzete obaveze, pri čemu je podsetila na niz aktivnosti koje je naša zemlja preduzela u okviru saradnje sa Hagom, a tiču se slobodnog pristupa Tužilaštva svim dokazima, dokumentima, arhivama i svedocima i rešavanja primljenih zahteva.

Ministarka je, osvrćući se na konstatacije iz izveštaja Tužilaštva o neprocesuiranju izvršilaca višeg ranga, podsetila na to da su među licima isporučenim Tribunalu bili predsednik SRJ, predsednik Srbije, potpredsednik Savezne Vlade, potpredsednik Vlade Srbije, trojica bivših načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, bivši načelnik Službe državne bezbednosti i brojni vojni i policijski generali.

Kuburović je ukazala na to da još uvek niko nije odgovarao za progon i ubistva Srba i nealbanskog stanovništva, te da se čini da je pravda za žrtve ratnih zločina na Kosmetu još uvek ostala nedostižna.

Ministarka je, govoreći o Specijalizovanom veću za OVK i Specijalizovanom tužilaštvu, koje su osnovale Privremene institucije u Prištini, sa sedištem u Hagu, ocenila da ova tela nisu postigla nikakve rezultate.

Ona je obavestila članove Saveta bezbednosti da od 1. novembra 2018. godine do 1. jula 2019. godine Tužilaštvo EULEKS-a u Prištini nije uputilo nijedan zahtev za pomoć srpskom Tužilaštvu za ratne zločine, dok je Tužilaštvo Srbije Tužilaštvu EULEKS-a u Prištini uputilo šesnaest zahteva za pomoć, od kojih je odgovoreno na samo jedan zahtev.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here