Prva samostalna izložba bugarskog slikara Nikolaja Ruseva

0
174

Sinoć je, u bijeljinskoj Galeriji „Milenko Atanacković“, otvorena prva samostalna izložba bugarskog slikara Nikolaja Ruseva, u našoj zemlji. Izložena djela su nastala na međunarodnoj likovnoj manifestaciji „Art simpozijum Jahorina“, a osnovne teme su odnos Boga i savremenog čovjeka, prožete elementima pravoslavne mistike i dubokog simbolizma.

Za Ruseva slikarstvo je sinergija ideje, energije i emocije, a njegove  slike su shvaćene kao krajnje specifičan osvrt na sudbinu savremenog svijeta i čovjeka. Primarna karakteristika njegovog rada je apstraktni ekspresionizam, sa elementima kasnog modernizma i simbolizma.

Koristeći se elementima hrišćanske mistike Rusev slika odnos Boga i čovjeka, a prepletom odnosa dvije svjetlosti, bijele i crne, sa prozaicima drugih kolorita, on slika svijet „druge realnosti“, nastao preplitanjem civilizacijske sudbine i umjetničko-stvaralačke prirode čovjeka. Iako njegova djela obiluju motivima i porukama pravoslavne duhovnosti, autor naglašava svoj lični izraz i doživljaj.

Nikolaj Rusev je jedan od vodećih likovnih umjetnika Bugarske. Do sada je samostalno izlagao u Francuskoj, Češkoj, Belgiji i Kipru, a ovo je prva njegova samostalna izložba u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Izložba će trajati do 31. jula, a prikazana djela su nastala na međunarodnoj likovnoj manifestaciji „Art simpozijum Jahorina“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here