Podsticaji za kvalitetna priplodna grla do tri miliona dinara

0
177

Uprava za agrarna plaćanja počela je da prima zahteve stočara za podsticaje za kvalitetna priplodna grla, koja iznose do tri miliona dinara.

Podnošenje prijava je tek počelo i trajaće do oktobra. Maksimalni iznosi podsticaja po kvalitetnom priplodnom grlu su od šest stotina dinara za pčelinje matice, pa do sto dvadeset pet hiljada dinara za nabavku junice i bika tovne rase.

Država daje za nabavku ovaca i koza dvadeset hiljada dinara, za nazimice osamnaest hiljada, za suprasne nazimice i neraste dvadeset četiri hiljade dinara. Da bi stočari dobili novac za nabavku životinja, na poljoprivrednom gazdinstvu moraju da imaju najmanje tri, a najviše sto grla krava tovnih rasa. Kod ovaca i koza, mora da bude od deset do četiri stotine ovaca i koza, svinja od deset do hiljadu, a kod pčelinjih matica, od pet do pet stotina košnica pčela. Jedan od obaveznih uslova za konkurisanje jeste da gazdinstvo ima aktivan status u registru poljoprivrednih gazdinstava.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja su raspisali i javni poziv za investicije u opremu u objektima za preradu mleka, mesa, voća, povrća i proizvodnju vina, piva i jakih alkoholnih pića. Podsticaji obuhvataju i investicije u preradu. Pravo na ove podsticaje imaju preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. Podnošenje zahteva je počelo 15. jula i traje do 15. novembra ove godine. U skladu sa posebnim propisom koji uređuje raspodelu podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, podsticaji se utvrđuju u iznosu od pedeset odsto od vrednosti realizovane investicije. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je pet miliona dinara.

Poljoprivrednici u Srbiji mogu da konkurišu i za podsticaje za nabavku novih mašina i opreme. Ove godine država prvi put pomaže pri nabavci mlekomata i robota za mužu. Pravo na ove subvencije imaju poljoprivrednici koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, ali i da imaju od dvadeset do dve stotine mlečnih krava. Za ovaj podsticaj, u jednoj kalendarskoj godini, najviše može da se dobije do petnaest miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here