Anketa – Uvođenje obaveznog vojnog roka

0
159

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije demantovali su pisanja medija o ponovnom uvođenju obaveze služenja vojnog roka u 2020. godini. Vojni analitičari smatraju da bi ponovno uvođenje ove obaveze trebalo sprovesti.

Pojedini mediji nedavno su pisali o tome da će Srbija najverovatnije od naredne godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka. Na ovakve navode oglasilo se i Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije. “Odluka ne može biti doneta bez uvažavanja svih faktora koji na nju utiču. Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka nije predviđeno u 2020. godini i sva druga tumačenja su proizvoljna i senzacionalistička” rekao je major Milan Gujanica, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Mi smo pitali Zrenjanince da li su za to da se ponovo uvede obaveza služenja vojnog roka.

Svoje mišljenje o uvođenju obaveze služenja vojnog roka izneli su i vojni analitičari, koji smatraju da treba vratiti obavezu služenja vojnog roka, ali po modelu koji bi odgovarao Srbiji i vremenu u kom živimo. Miroslav Lazanski ističe da Srbiji nedostaje vojska, jer profesionalni vojnici već sada imaju 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na sve zadatke, a i kako kaže u svim dosadašnjim sukobima pokazalo se da su vojnici koji su odslužili vojni rok najbolji ratnici.  Aleksandar Radić, takođe vojni analitičar, ističe da se zalaže za obavezni vojni rok, ali ne za sve nego za određeni broj ljudi. On je rekao da bi, ako bi se uvela obaveza služenja vojnog roka, to važilo za mladiće starosti između 18 i 26 godina i da ne bi bilo retroaktivnog pozivanja, ali da bi oni koji nisu služili vojni rok imali obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here