Da li Zrenjaninci veruju medijima?

0
67

Koliko su televizija i društveni mediji već sada zauzeli isključiv odnos kao izvori vesti, pokazuje i generacijski uslovljena razlika među korisnicima vesti – što su korisnici stariji više koriste televiziju kao izvor vesti, gotovo jednako kao što niža starosna dob uslovljava veću vezanost za društvene mreže. Zrenjanince smo pitali da li i koliko veruju medijima.

Pojedini mediji su cenzurisani, centri moći iz sveta politike i biznisa vuku sve konce kada je reč o uređivanju medija, novinari ne mogu da rade svoj posao, zabranjeno im je da iznose činjenice o greškama vlasti. Stanje u medijima u Srbiji gore je nego ikada. Poverenje u medije među ljudima koji se informišu onlajn je izuzetno nisko. Oni zadržavaju distancu i prema medijima koje prate, a izrazito su nepoverljivi prema medijima uopšte. Koliko i da li Zrenjaninci veruju medijima proverili smo u anketi koja sledi.

Glavni izvor informisanja građana Srbije i dalje je televizija, 82,6 odsto, dok drugo mesto zauzimaju online mediji sa 56 odsto, dok su društvene mreže na trećem mestu sa 40 odsto, pokazuju istraživanja. Sloboda medija i sloboda izražavanja predstavljaju stub demokratskog društva. Nema demokratije kada nema slobodnih medija i slobode izražavanja. U našem društvu ne postoji svest o značaju medija i novinara, kao i njihove uloge kao kontrolora društvenih pojava i ukazivanja na probleme u jednom društvu kako bi se ti problemi rešili. Danas su u Srbiji takvi mediji izloženi raznim vrstama napada i pritisaka a to je napad ne samo na njihov fizički integritet nego i napad na samu demokratiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here