Status veronauke, kao i građanskog vaspitanja nije promenjen, iako su izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja 2018. godine ovi predmeti promenili naziv i umesto obaveznih izbornih predmeta postali izborni programi. U anketi koja sledi pitali smo Zrenjanince da li veronauka treba da ostane u školama. 

Poglavari svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji uputili su državnom rukovodstvu zajedničku poruku kojom ukazuju na probleme vezane za izvođenje predmeta verska nastava i ponudili način za prevazilaženja tih problema. Patrijarh Porfirije i predstavnici Crkava i verskih zajednica u Srbiji predložili su najvišim državnim funkcionerima da veronauka ponovo dobije status predmeta, odnosno obaveznog izbornog predmeta, da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta. U anketi koja sledi pitali smo Zrenjanince da li veronauka treba da ostane u školama.

Predloženo je i da se izbor između verske nastave i nastave alternativnog predmeta vrši posle prve ili druge nedelje školske godine, tokom kojih se organizuje predstavljanje nastave i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2.100 veroučiteljica i veroučitelja.