Anketa – Kineski jezik u školama

0
156

Skoro je izvesno da će svi gimnazijalci fakultativno moći da uče kineski jezik. Većina naših sugrađana smatra da uvođenje stranih jezika nikad nije na odmet i da ima višestruke koristi.

Kineski jezik najverovatnije će biti fakultativno uveden u sve gimnazije u zemlji ako Nacionalni prosvetni savet da pozitivno mišljenje na predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića. Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta i Zajednica gimnazija Srbije Radivoje Stojković rekao je da ne vidi ni jedan razlog da predlog ne bude usvojen, jer su plan i program uređeni po stndardima koji važe i za ostale jezike koji se sada uče u školama. On je rakao da nema prepreka da i sve srednje stručne škole fakultativno u nastavu od početka naredne školske godine uvedu kineski jezik. Program je pravljen u saradnji stručnjaka sa Konfučijevog instituta i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a verifikovao ga je i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Prema planu i programu kineski jezik deca će učiti dva puta nedeljno, što je 74 časova godišnje i tako kroz četiri godine školovanja. Da li treba uvesti kineski jezik u škole pitali smo naše sugrađane.

Cilj uvođenja kineskog jezika u škole je ovladavanje osnova pismenosti i konverzacije na kineskom jeziku u svakodnevnom okruženju, upoznavanje sa fonetskim, gramatičkim i lingvističkim pravilima kao i najzanimljivijim segmentima kineske kulture – navodi se u programu za učenje kineskog jezika. Na kraju četvrtog razreda, učenici će znati da na kineskom jeziku ispričaju osnovne informacije o sebi, svojoj porodici, da se sporazumevaju oko stvari iz svakodnevnog života kao i da na ovom jeziku vode razgovor o temama obrađenim tokom četiri godine učenja. Takođe će u potpunosti vladati fonetskim pravilima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here