Parastos žrtvama Oluje

0
154

U crkvi Svetog Marka je u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih “Suza” , u ponedeljak 5.avgusta, održan parastos Srbima stradalim u  hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji “Oluja”.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta je rekao da je važno što srpsko rukovodstvo već pet godina obeležava tragediju srpskog naroda na najvišem državnom nivou. Linta je rekao da je zločina bilo na svim stranama, kao i da je preduslov za trajni mir da se uspostave isti standardi za suđenje za ratne zločine i da se jednako poštuju sve žrtve i hrvatske, srpske, bošnjačke i albanske.

On je naveo je i da bi srpsko tužilaštvo trebalo da počne konačno da procesuira brojne zločine nad Srbima i da podiže optižnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije.Prema njegovim rečima naša država bi trebalo da osnuje i memorijalni centar srpskih žrtava devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i da razvija kulturu sećanja na stradale sunarodnike.

Linta je ocenio da je je porazna činjenica da se Hrvatska dvadeset četiri godine od Oluje nije sučila sa svojom zločinačkom prošlošću i što Evropska unija ćuti na takvo ponašanje Hrvatske.

Dragana Đukić iz Udruženja “Suza” istakla je da je najteže ljudima koji su pored napuštanja doma i egzistencijane borbe izgubile članove porodice, i koji i dalje žive u bolu i neizvesnosti jer nisu našle njihove posmrtne ostatke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here