Udruženje “Klaričanke i Klaričani” iz Radojeva

0
466

U udruženju “Klaričanke i Klaričani” iz Radojeva okupljeni su i muškarci i žene. Razgovarali smo sa Spomenkom Lazić koja je istakla da se udruženje bavi izradom starinskih kolača, vezom, izradom predmeta od reciklanih materijala, a okrenuti su i sportu i folkloru.

Žene na selu bave se poslovima oko domaćinstva i porodice. Neretko je celo domaćinstvo na njihovim plećima, ali i pored ovih teških poslova one nađu vremena da se okrenu i ponekom hobiju, pa tako mnoge prave kolače, izrađuju suvenire i nošnje, bave se dekupažom i slično. Udruženja najčešće okupljaju žene. Međutim, u udruženju “Klaričanke i Klaričani” iz Radojeva okupljeni su i muškarci i žene. Radojevo, ranije Srpska Klarija, je malo selo u Opštini Nova Crnja u Srednjobanatskom upravnom okrugu na samoj srpsko-rumunskoj granici. Broj stanovnika je oko 1000 i u pitanju su stara domaćinstva. Mladi su većinom napustili selo i otišli u grad gde osnivaju zavičajne klubove, a oni koji su ostali trude se da održe tradiciju, pa se tako novoosnovano udruženje bavi izradom starinskih kolača, vezom, izradom predmeta od reciklanih materijala, a okrenuti su i sportu i folkloru.

Iako je udruženje Klaričanki i Klaričana novo udruženje već su posetili neke manifestacije, a kako kažu, posetiće svaku na koju budu pozvani i promovisaće svoj rad i svoje selo koje je poznato po svom posebnom radojevačkom jeziku, s obzirom da su selo formirali doseljenici sa raznih strana koji su sa sobom donosili i svoje navike, običaje, ali i posebne nazive za bića, stvari i pojave, koje su preuzimali od svojih tamošnjih komšija Rumuna, Nemaca, Bugara. Svoju osobenost Klaričanke i Klaričani promovisaće u drugim mestima, ali i na svojoj slavi Ognjenoj Mariji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here