Dr Nena Boškov: Veoma je bitno da se građani odazivaju na pozive za skrining

0
573

Primarijus dr Nedeljka Boškov je izjavila da je veoma bitno da se građani odazivaju na pozive za skrining koji se organizuje u našoj zemlji kako bi suzbili mogućnost pojave kolorektalnih kancera.

Najveći porast kako u broju obolelih, tako i u procentu smrtnosti, se zapaža u slučaju kolorektalnog karcinoma, koji je podjednako zastupljen kod žena i muškaraca. Jednom prilikom primarijus dr Nedeljka Boškov je izjavila da se ova vrsta kancera teško otkriva, a kada se dijagnostifikuje bolest se već nalazi u odmaklom stadijumu, te je i njeno lečenje otežan. Dr Boškov smo pitali  kakav savet može dati i na šta bismo kao pojedinci morali obratiti posebnu pažnju kada je ova vrsta kancera u pitanju.

U Srbiji, kao i u razvijenim zemljama sveta, kolorektalni karcinom predstavlja veoma značajan zdravstveni problem, zbog velike učestalosti i visoke smrtnosti u populaciji. Podaci Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ od pre nekoliko godina pokazali su da je kolorektalni karcinom u Srbiji drugi najčešći karcinom i kod muškaraca i kod žena, dok je  drugi vodeći uzrok smrti od malignih bolesti kod muškaraca, a treći kod žena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here