Vladimir Radomirović: Građani moraju da budu dovoljno informisani

0
156

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović je rekao da građani moraju da budu dovoljno informisani kako bi mogli da znaju šta su prave vesti u odnosu na propagandu.

Sve je snažniji otpor upotrebi termina „lažne vesti“, koji je popularnost stekao zahvaljujući Trampovom obračunu sa medijima. I pre Trampa, to su uspešno radili političari u Srbiji, koji i danas proizvode lažne vesti, razarajući poverenje u kritičke medije. Možda su lažne vesti korisne za političare, ali su posledice po naše društvo i demokratiju već razorne. Koliko su lažne vesti opasne u celini za jedno društvo, pitali smo predsednika Udruženja novinara Srbije Vladimira Radomirovića.

Lažne vesti su prema pojedinim mišljenjima, omiljeni instrument manipulativnog vladanja. U svetu raste broj lidera koji lažne vesti koriste kao opijat za narod tamo gde je iskrivljeno prikazivanje stvarnosti politički poželjno, a to je posebno uspešno u zemljama slabih medijskih sloboda. U takvim zemljama lažne vesti koriste zvanične kanale, tako da su društvene mreže jedino sredstvo da se one razotkriju i da im se građani suprodstave.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here