Na Cigli u Jablanici održan Narodni sabor uz program Sećanje kao zalog za budućnost

0
162

Povodom godišnjice sećanja na pale ratnike avgusta 1914. godine, kod spomenika na Cigli u Jablanici u nedelju, 25. avgusta održan je Narodni sabor uz umetnički program „Sećanje kao zalog za budućnost“.

U prisustvu predstavnika opština Rudo, Priboj, Knić i Čajetina, na Cigli je po šesti put održan Sabor pod nazivom “Sećanje kao zalog za budućnost”. Prisutnima se, u ime domaćina – opštine Čajetina, obratio predsednik Opštine, Milan Stamatović.

Uz zvuke trube koja poziva na zbor, poeziju rodoljublja i pesme „iz vika“ kao deo tradicije srpskog naroda, okupljeni su odali počast palim borcima, a predstavnici opštine Knić, koji su prisustvovali ovom događaju su izrazili ponos što su deo ove priče i što ih je jedan junak, kao što je bio major Vasilije Luković, na poseban način povezao sa Čajetinom. Predsednik Udruženja za saradnju između Knića i Čajetine Dragan Vuković je naglasio da se saradnja između Čajetine i Knića odvija onako kako su zamislili oni koji su tu saradnju i uspostavili.

O majoru Lukoviću i mladim borcima Limskog odreda potpomognutog drugim jedinicama Užičke vojske i prekodrinskim dobrovoljcima, potrebno je reći da su oni avgusta 1914. godine uspeli da zaustave nadmoćniju austrougarsku vojsku i tako odrede tok istorije na ponos svoje zemlje i svoga roda.

Organizator događaja na Cigli bilo je Turističko udruženje Jablanica, a uz podršku opštine Čajetina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here