Savez MZ Stare planine proglasio vanredno stanje zbog izgradnje mini hidroelektrana

0
149

Savez mesnih zajednica Stare planine je proglasio vanredno stanje na toj planini zbog, kako je naveo, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije. Do ovog stanja je došlo usled izgradnje mini hidroelektrana.

Savez je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, kako je istaknuto „konačno stane na put kriminalcima i da stane u odbranu zakona, kao i da ispuni svoj plan o očuvanju srpskih sela“. “Klizišta, razoren put i imanja, ugrožavanje zgrada i ljudi, sve su to posledice kojima se mrcvari lokalno stanovništvo. Isti scenario se sprema i u Toplom Dolu, na reci Jelovici, kao i na još pedeset lokacija u Parku prirode Stara planina. U saopštenju saveza se dodaje da je javnost već upoznata sa slučajem u selu Rakita, kada država nije preduzela korake da spreči nelegalne radnje, uprkos pravnosnažnoj odluci inspektora za zaštitu životne sredine. “Na barikadama su ljudi koji brane reke dvadeset četiri časa. Njihovi životi su već ugroženi i pod neprekidnim su pritiskom,a dodaje se da su žitelji primorani da prave barikade da bi “zaštitili svoja sela”. Taj savez je naveo i da su organizovane “solidarne straže za zaštitu zakona i Ustava”. Nadležnima je postavljeno i pitanje  “Da li je bogaćenje pojedinca dovoljan razlog da se unište najlepša srpska sela, reke, planinski potoci i šume u prvim zonama zaštite”.

Da je izgradnja velikog broja mini hidro elektrana u zaštićenim područjima nedopustiva, smatra i Ministarstvo zaštite životne sredine. Ono je ocenilo da izgradnja elektrana najpre negativno utiče na prirodu. To su najvredniji delovi naše prirode u biološkom, hidrološkom i u geomorfološkom smislu.

Izmenama Zakona o zaštiti prirode predviđeno je osnivanje komisije čiji će članovi obići sve lokacije na kojima su izgrađene elektrane, ali i one koje su u izgradnji, a ako se pokaže da ne poštuje propise, investitoru može biti oduzet status povlašćenog proizvođača električne energije, a čitavo postrojenje može biti srušeno. Pored zabrane izgradnje u zaštićenim područjima, predviđeno je da inspekcijski nadzor bude rigorozniji, kako u periodu izgradnje mašinskog postrojenja, brane i cevovoda, tako i kasnije, kada postrojenje počne da radi. Ove izmene zakona iako najavljivane pre pola godine, još uvek nisu ušle u skupštinsku proceduru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here