Predsednica Brnabić je prisustvovala obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja grada Luksemburga

0
108

Predsednica Vlade Ana Brnabić je prisustvovala u Kulturnom centru u Luksemburgu, obeležavanju 75-godišnjice oslobođenja grada Luksemburga u Drugom svetskom ratu.

Premijerku Srbije su tom prilikom dočekali predsednik Vlade Luksemburga Gzavije Betel, gradonačelnica Luksemburga Lidi Puafe i predsednik Donjeg doma parlamenta Fernan Etgen.

Brnabić je, uoči svečane ceremonije, poručila da je izuzetno počastvovana pozivom da prisustvuje ovom događaju, uz ocenu da je to izuzetno važan signal, ali i priznanje Srbiji i njenoj borbi protiv fašizma. Ona se zahvalila što Luksemburžani pamte naše žrtve i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, a to nam mnogo znači.

Premijer Betel je na ceremoniji, koja je počela intoniranjem himne Luksemburga, a završena Odom radosti, pozdravio premijerku Srbije, navodeći da ona dolazi iz zemlje u kojoj sloboda nije nešto što se uzima zdravo za gotovo i koja je dala mnogo žrtava tokom Drugog svetskog rata.

On je rekao da nova generacija nije učestvovala u događajima u prošlosti, ali odlučuje o tome šta će se desiti u budućnosti i da je dužnost da štiti vrednosti koje nas povezuju.  Prema njegovim rečima, dužnost današnjih političara jeste da se bore protiv ljudi koji odbijaju da priznaju šta se desilo tokom Drugog svetskog rata.

Brnabić je, po završetku ceremonije, obišla izložbu fotografija iz 1944. godine, koje na najbolji način pokazuju šta se tada dogodilo.

Oslobođenje grada Luksemburga u Drugom svetskom ratu trajalo je od 5. do 13. septembra, a taj grad se danas seća 10. septembra 1944. i ulaska prvih američkih tenkova iz Pete divizije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here