Dejan Manojlović: Razgovori sa ANEM-om oko novih tarifa nisu vođeni poslednjih godina

0
235

Direktor SOKOJ-a Dejan Manojlović je izjavio da razgovori sa ANEM-om oko novih tarifa nisu vođeni  poslednjih godina jer ANEM  nije bio aktivan po tom pitanju.

Problem koji emiteri na lokalu često ističu da  imaju sa Organizacijom muzičkih autora Srbije- SOKOJ-em, jeste visoka minimalna naknada zasnovana na tarifi iz 2011. godine. Tarifa nije menjana iako je u međuvremenu, 2012. izmenjen Zakon o autorskim i srodnim pravima. Isto tako je pominjana i zajednička komisija koja bi pripremila uslove za nove pregovore o tarifi. Ni nakon skoro sedam godina od izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima, SOKOJ i ANEM se o tarifi nisu dogovorili, niti su pokrenuli pregovore. Da li će oni konačno početi, pitali smo direktora SOKOJ-a Dejana Manojlovića.

Naknada koju je propisao SOKOJ je najviša kod onih korisnika kod kojih je muzika sastavni deo njihovog rada-kod radio i telvizijskih centara , a sve je niža za one korisnike koji svoj posao mogu obavljati i bez korišćenja muzike. Visina naknade utvrđuje se srazmerno značaju koji muzika ima u prometu i u dobiti vlasnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here