Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO, vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom i tom prilikom izrazio zadovoljstvo izgrađenim međusobnim poverenjem i dobrom saradnjom sa NATO, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

On je istakao značaj usaglašavanja novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva i naglasio da, kroz zajedničke aktivnosti sa NATO, Vojska Srbije jača svoje standarde.

Predsednik Vučić je rekao da je prisustvo snaga KFOR na Kosovu i Metohiji garant bezbednosti, te je na tim snagama i odgovornost za reagovanje u kriznim situacijama. Stoga se još jednom založio za održavanje redovne komunikacije između Vojske Srbije i KFOR i naglasio potrebu brzog uspostavljanja kontakta u slučaju ugrožavanja bezbednosti na severu KiM.

On je ponovio da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje trajnog i održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, jer je politika za koju se zauzima – politika mira, saradnje i stabilnosti u regionu, kao osnova ekonomskog i svakog drugog napretka.

Predsedavajući Političkom komitetu NATO, vazduhoplovni maršal Pič je predsedniku Vučiću preneo pozdrave generalnog sekretara NATO Stoltenberga i izrazio zadovoljstvo razvojem saradnje i brojem zajedničkih aktivnosti, istakavši značaj prošlogodišnje zajedničke vežbe o reagovanju u slučaju prirodnih katastrofa. On je, takođe, podržao dijalog Beograda i Prištine, kao načina za nalaženje rešenja za pitanje KiM, naglasivši da KFOR nastavlja da obavlja svoju misiju na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Maršal Pič je pohvalio profesionalno ponašanje Vojske Srbije u kriznim situacijama na Kosovu i Metohiji, saglasivši se da je pravovremena komunikacija najbolji odgovor.

Dvojica sagovornika su sagledali situaciju u celom regionu Zapadnog Balkana i izrazili svoju zabrinutost zbog podizanja političkih tenzija, kao i nadu da će svi problemi biti rešavani mirnim putem.