U Belom Blatu narednog vikenda će biti obeležena slava sela

0
189

Od petka 27. pa do nedelje 29.septembra u Belom Blatu će biti obeležena slava sela.

Nije danas lako slaviti. Posebno  nije lako obeležavati datume iz prošlosti  u ovom vremenu mnogih preispitivanja i pisanja ” nove istorije”. Ipak, u Belom Blatu, ljudi ovog neobičnog sela  i nadalje slave, poštuju  i obeležavaju  ono što je deo njihove zajedničke istorije. Bez predrasuda i polemike u vezi sa ideološkim preispitivanjima. Čista obraza i mirne savesti. Takav je i pristup vezan za slavu sela , koja i danas  u sebi  sadrži eho nostalgije za nekim drugim vremenima. Svakako ne potcenjujući neminovnost promena i  novih ideja. Narednog vikenda, tačnije od petka, 27. IX pa do nedelje, 29. IX beloblatski narod će obeležiti svoju slavu.

Tih dana će se okupiti svi oni koji su u mogućnosti da dođu, čak i oni van granica naše sadašnje države. Da se druže, da razmene emocije i da ponovo stvore iluziju lepog, mirnog i dostojanstvenog življenja. Petak je dan MZ sa programom polaganja cveća na spomen obeležje palim borcima II Svetskog rata, prijemom zvanica i svečanom sednicom Saveta. Subota je dan društvenih organizacija sa različitim aktivnostima; “Budilnica” u organizaciji  DVD-a, “Šicara” u organizaciji mesnog lovačkog društva ” Jelen”, zatim izložba rukotvorina Kluba žena,  nadalje ” Beloblatski ovčiji paprikaš”-degustaciono-prodajna manifestacija Udruženja  amatera kulinara,  nadalje sportske aktivnosti i još poneki prateći sadržaji lokalnog karaktera. Nedelja je možda i udarni dan, kada se, pre svega,  okupljaju porodice u tradicionalnom izlasku i šetnji  tzv. glavnom  seoskom štraftom.

Specifikum tog dana su i mnogobrojne tezge vašarskog sadržaja, ringišpil, razne zabavne aktivnosti i fudbalska utakmica. Svakako da jenedeljna centralna aktivnost ” Beloblatska riblja čorba” koja će ove godine , pored redovnog  takmičarskog, muzičkog i narativnog sadržaja,  biti upotpunjena  gostovanjem našeg poznatog glumca Jašin Jovice, koji će nas animirati i zabaviti na njemu svojtven način. Čitava postavka “slavlja i obeležavanja” proizilazi iz potrebe očuvanja svih dobrih vrednosti. Stanovnici Belog blata veruju da će u tome uspeti, i pozvaju goste-prijatelje da im se pridruže u tom neobičnom životnom filmu režiranom od strane svih njih!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here