“Rakijada” na Zlatiboru po dvanaesti put

0
482

U nedelju, 29. septembra, zlatiborsko selo Šljivovica je bilo domaćin popularne “Rakijade” po dvanaesti put.

Sajam domaće rakije i proizvoda od voća u selo prepoznatljivog naziva tradicionalno je privukao veliki broj gostiju, ljubitelja dobre domaće rakije i turista. Kao i prethodne godine Sajam domaće rakije je održan u terminu, koji se poklapa sa branjem šljiva i vremenom kada zlatiborski domaćini tradicionalno “peku” rakiju. Program Sajma je počeo u subotu 28. septembra, kada je na zlatiborskom Kraljevom trgu označen početak 12. šljivovačke “Rakijade” degustacijom najboljih prošlogodišnjih rakija, a nastavljen je sledećeg dana u porti ispred crkve Svete Marije Magdaline u Šljivovici. Sajam rakije svečano je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović potpaljivanjem kazana – čučavca podsetivši tom prilikom na značaj očuvanja tradicionalne proizvodnje rakije i brendiranja zlatiborske Šljivovice, kojim opština Čajetina već duži niz godina daje svesrdnu podršku.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović je istakao da je i ove godine sajam organizovan u pravo vreme kada su mogli da ga posete brojni gosti koji trenutno borave na Zlatiboru.

Živanović je rekao i da Turistička organizacija ovu manifestaciju promoviše na više načina.

Program je nastavljen nastupima kulturno-umetničkih društava, izvornih pevačkih grupa i trubačkog orkestra, a u okviru manifestacije organizovana su i nadmetanja u pripremanju pite savijače i recitovanju zdravica. Nastavnica u penziji Radmila Bondžulić osvojila je priznanje za najbolju pitu na ovogodišnjoj Rakijadi.

Kulturno-umetnički program na Rakijadi bio je prilika da se dodele i nagrade za najlepšu čobanicu, najuređenije dvorište i najuređeniji voćnjak, a za to vreme posetioci su imali priliku da uživaju  u degustaciji i ocenjivanju ovogodišnjih najboljih rakija. Na ocenjivanje je  prispelo sto osamnaest uzoraka domaće rakije, a nagrade su dodeljivane u sledećim kategorijama: rakija od šljive – Šljivovica – u kategorijama velika zlatna medalja i zlatna medalja, kao i u kategoriji  specijalne rakije. Zlatne medalje za Specijalne rakije dobili su:  Andrija Korićanac, Boban Mladenović  i Velimir Melentijević . Zlatnu medalju su primili Predrag Milinković , Zoran Ninčić i Prvoslav Stanić dok je Velika zlatna medalja pripala Dobrisavu Janjiću. On je rekao da se proizvodnjom tradicionalnih rakija bavi više od dvadeset godina.

Janjić je dodao i da nije prvi put na Rakijadi i da je na toj manifestaciji prisutan od njenog osnivanja.

Zlatna medalja pripala je i  Stojanu Tasiću i Goranu Jarakoviću. Organizatori manifestacije su kao i prethodnih godina bili : opština Čajetina, Sportski centar Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Zlatiborski Eko Agrar i Mesna zajednica Šljivovica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here