Milan Krkobabić: Započinjemo preporod 100 sela u pet okruga na jugu Srbije

0
162

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj  Milan Krkobabić je najavio u Trgovištu da će u naredne tri godine biti preduzete mere za preporod sto sela u pet okruga na jugu Srbije, kako bi se usporio odlazak stanovništva iz tog dela zemlje.

Krkobabić, koji je i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, poručio je da će se preduzeti mere za preporod sela u Pčinjskom, Topličkom, Nišavskom, Jablaničkom i Pirotskom okrugu.

Za ljude u tim selima,prema njegovim rečima, su bitni multifunkcionalni domovi kulture ili zadružni domovi koji treba da se obnove, da u njma postoje pošta, kafić, zdravstvena zaštita i mala sala za kulturna dešavanja.Krkobabić je akođe, istakao da će akcijom preporoda biti obuhvaćena sela koja će biti određena na osnovu četrdeset četiri kriterijuma Geografskog instituta u okviru Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ministar je istakao da Trgovište ima izuzetnu prirodnu znamenitost Vražji kamen i dodao je da bi to mesto trebalo da postane ključna tačka na mapi putovanja zapadnih turista. On je rekao i da bi zadružni dom u Trgovištu, u kome se nekada nalazila zadruga “Pčinja”, mogao da bude adapitran u hotel, s obzirom na to da na području te opštine nema smeštajnih kapaciteta, ali da se objekat nalazi u stečaju već godinama.

Ministar i članovi Nacionalnog tima za preporod Srbije posetili su danas u selu Donji Stojevac zadrugu “Tripošnjicu”, školu i pogon za proizvodnju konditorskih proizvoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here