Predsednik Turske Erdogan započeo dvodnevnu posetu Srbiji

0
228

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je svečani doček ispred palate „Srbija” za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je započeo dvodnevnu posetu Srbiji.

Predsednike su pozdravili pripadnici Garde Vojske Srbije, intonirane su himne dve zemlje, a u čast turskog predsednika ispaljeni su počasni plotuni. Vučić i Erdogan su se, zatim, pozdravili i sa delegacijama, koje čine ministri u vladama Srbije i Turske. Predsednik Srbije i njegov turski kolega su izrazili uverenje da će bilateralni odnosi dve zemlje i ekonomska saradnja, koji su napredovali u poslednjih nekoliko godina, biti još bolji u budućnosti. Na početku sastanka u četiri oka, predsednik Vučić je izrazio nadu da će ova, druga poseta Erdogana Srbiji biti još plodotvornija. Predsednik Srbije je podsetio da su dve zemlje 2017. godine imale trgovinsku razmenu od osam stotina trideset  miliona,  a krajem prošle godine, trgovinska razmena je premašila milijardu evra. Predsednik Srbije  je ukazao da će njih dvojica u utorak razgovarati i sa liderima BiH, a Erdogan je istakao da će auto-put Beograd – Sarajevo, čijem će zvaničnom početku gradnje prisustvovati lideri tri zemlje, biti put mira i prijateljstva Srbije i Bosne i Hercegovine. Predsednik Vučić je zahvalio šefu turske države na veoma dobrim bilateralnim odnosima, za koje je i Erdogan u intervjuu srpskim medijima rekao da su najbolji u savremenoj istoriji.

Tokom prvog dana posete, planirana je i sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske. U prisustvu Vučića i Erdogana biće potpisano i niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih markica povodom sto četrdeset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Za kraj prvog dana posete, planiran je poslovni forum na kojem će pored srpskih, učestvovati i više od sto privrednika iz Turske, iz raznih oblasti kao što su  prehrambena, tekstilna i drvna industrija, a najavljeno je i otvaranje nekoliko turskih kompanija i polaganje kamena temeljca za izgradnju fabrike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here