Održana je priredba povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja

0
104

Održana je priredba povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, u prostorijama Centra „Haus Regina’’. U programu je učestvovala poznata Zrenjaninska glumica Sanja Radišić sa polaznicima svoje glumačke radionice kao i korisnici Humanitarnog centra „Duga’’ sa svojim literarnim radovima.

„Haus Regina’’ i Humanitarni centar „Duga’’ svoju saradnju su zepočeli decembra 2017. godine. Grupa se sastoji od desetak punoletnih članova koji imaju neku od dijagnoza mentalnog poremećaja, različite starosne dobi, oba pola. Zajednički cilj im je da unaprede kvalitet življenja kroz druženja i rad na sebi. Predsednica udruženja je izjavila da je njihov moto da ne bude briga o mentalnom zdravlju samo tog dana, već da se svakodnevno treba voditi briga o tome.

Korisnici se okupljaju kako bi se družili i razmenili neka svoja iskustva. Aktivnosti se uglavnom započinju fizičkim vežbanjem. Vežbanje se radi u cilju opuštanja i pripreme za dalji rad koji uključuje angažovanje mentalnih funkcija. Direktor centra „Haus Regina’’ Robert Sabo je izjavio da mu je drago da je Humanitarni centar „Duga’’ izabarao baš „Haus Reginu’’ da bude domaćin, jer „Haus Regna’’ nije osnovana samo u cilju popularizacije Nemačke kulture već da bude jedno mesto kulturnih i društvenih dešavanja od značaja za ceo grad.

Humanitarni centar „Duga’’ postoji od 2003. godine i kroz razne radionice, druženja i putovanja pokušava da pomogne mentalno obolelim osobama da osete da nisu odbačeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here