Satelitsko praćenje paljenja njiva

0
227

Ministarstvo poljoprivrede i Institut „Biosens“ testiraju sistem pomoću kojeg će, preko satelita, moći da otkriju požare na poljoprivrednim parcelama širom zemlje.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je medijima da će preko ovog sistema moći da se pronađu oni koji pale strnjiku na poljoprivrednim zemljištima. Sistem se trenutno testira na prostoru Vojvodine, a prema Nedimovićevim rečima rezultati koji su zabeleženi od 9. do 19. oktobra su poražavajući. Snimci su pokazali da je u jednoj lokalnoj samoupravi u srednjem Banatu bilo je devet stotina pedeset zapaljenih parcela, a u Rumi, Pećincima i Sremskoj Mitrovici ukupno je bilo skoro hiljadu paljenja njiva.

Nedimović je napomenuo da će u sistem biti uključeni i poljočuvari koji će moći da uhvate počinioca. Ministar je rekao da će se uvezati ovaj sistem i alarmiraće se automatski poljočuvari kada se pojavi indikacija na požar, u kratkom periodu će se zacrveneti parcela i oni će dobiti tu informaciju, pa će moći da odu na lice mesta i uhvate počinioce.

Nedimović je istakao da će građani do kraja ove godine samo biti obaveštavani o tome da se zna da su palili parcele, a od naredne, kada sistem bude potpuno zaokružen, ići će se korak dalje. Platforma pomoću koje će otkrivati požare na poljoprivrednim parcelama u Srbiji razvija se i testira u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom.    

U Upravi za vatrogasno-spasilčke jedinice i civilnu zaštitu podsetili su da je od početka godine trinaest osoba stradalo od posledica paljenja useva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here