Afričke kuge svinja nema na području BiH i RS

0
140

Do sada obavljene analize pokazuju da afričke kuge svinja nema na području BiH i RS. U sklopu programa monitoringa na afričku i klasičnu kugu svinja koji su u Srpskoj provodi od marta mjeseca, organizovana su edukativna predavanja za farmere, lovce i veterinare s ciljem da se ukaže na provođenje preventivnih mjera zaštite svih područja kako ne bi došlo do pojave ovih zaraznih bolesti, imajući u vidu činjenicu da je afrička kuga svinja u zemljama okruženja do sada napravila veliku ekonomsku štetu.

I ako bolest afrička kuga svinja nije registrovana na području Republike Srpske farmeri i veterinari na području bijeljinske regije su na oprezu, svjesni činjenice da se ova bolest ne može držati pod kontrolom vakcinisanjem i liječenjem životinja, a s druge strane za posljedicu ima veliku ekonomsku štetu.

U laboratorijama Veterinarskog instituta Dr Vaso Butozan do sada je pregledano 2.000 uzoraka krvi  domaćih svinja i 200 uzoraka krvi divljih svinja sa područja cijele teritorije Republike Srpske, prisustvo virusa afričke i klasične kuge svinja nije detektovano. Ipak, podizanje svijesti o provođenju biosigurnosnih mjera na terenu u ovom slučaju je prioritet.

O preventivnim mjerama zaštite ali i o programu djelovanja u slučaju eventualne pojave afričke kuge svinja predstavnici resornog ministarstva i Instituta “Dr. Vaso Butozan”upoznali su u Bijeljini farmere, veterinare i lovce.

U Hrvatskoj sa kojom graniči ovo područje do sada nije bilo pojave afričke kuge svinja, dok je u susjednoj Srbiji pojava ove bolesti detektovana na području opštine Mladenovac, te u dijelu Zrenjanina, a jedno žarište je registrovano i blizu granice sa Rumunijom. S toga je oprez svih nadležnih službi pa i farmera u Srpskoj neophodan, s obzirom da se bolest nekontrolisano može proširiti i na ovo područje. Podsjetimo, afrička kuga svinja nije nikada registrovana na području BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here