Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je razgovarao sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem o najznačajnijim pitanjima u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Na sastanku je bilo reči o upravljanju komunalnim otpadom, sistemu prerade otpadnih voda, zagađenju vazduha, finansiranju u oblasti zaštite životne sredine i napredovanju Srbije u procesu otvaranja Poglavlja 27, kao i o merama i aktivnostima kojima će naša zemlja ova pitanja rešavati. Trivan je ukazao na to da je ovaj sastanak izraz kontinuiteta u razgovorima sa Evropskom unijom i njene podrške Srbiji u procesu unapređenja životne sredine.

Trivan je naglasio da je Srbija u rešavanju svih značajnih pitanja u zaštiti životne sredine zabeležila ozbiljan pomak, ali neće moći da ostvari planirani napredak ukoliko se ne povećaju kapaciteti Ministarstva i lokalnih samouprava po pitanju ljudskih resursa.

Ambasador Fabrici je rekao da je priprema za otvaranje Poglavlja 27 (životna sredina i klimatske promene) veoma važan deo procesa pregovora u pristupanju Srbije EU.

Šef Delegacije EU je predstavio novi program Evropske komisije, takozvani „Grin dil“, kojim Unija uspostavlja nove prioritete u pravcu još viših standarda zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

Fabrici je istakao da EU postavlja nove, sve veće izazove i ciljeve u zaštiti životne sredine,  i izrazio je očekivanje da će te značajne ciljeve deliti sa Srbijom kao zemljom koja se nalazi u procesu pristupanja EU.