Saopštenje Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina”

0
158

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije  „Otadžbina“ je saopštio da je  glavni cilj promene Zakona o referendumu to da se predsednik Srbije na takozvani demokratski način odrekne Kosova i Metohije.

Sadašnji zakon  kako je navedeno u saopštenju, nije pogodan jer zahteva izlazak više od pedeset odsto upisanih birača. Da bi izbegao procesuiranje zbog kivičnog dela nacionalne veleizdaje Aleksandar Vučić je namislio da predaju Kosova odradi kroz referendum.  Ono što može da se čuje sa raznih strana jeste da se predsednik Srbije složio sa nemačkim predlogom da rešenje statusa Kosova bude po modelu dve Nemačke. Srbija ne bi zvanično priznala samoproglašenu republiku Kosovo ali ne bi imala ništa protiv da ona postane član Ujedinjenih nacija. Objašnjenje predsednika se svodi na to da kada građani Srbije nisu pristali na “razgraničenje” sa Albancima on je morao da pribegne ovom rešenju.

U saopštenju je dalje je navedeno, da je i američki diplomata Metju Palmer izjavio da Sjedinjene Američke Države stoje na putu da pomognu građanima Srbije i da je odricanje države Srbije od svoje južne pokrajine u njihovom interesu.  U saopštenju je istaknuto da smo ovih dana svedoci ubrzanog pritiska, pre svega SAD, da Srbija potpiše sveobuhvatni sporazum sa separatističkom tvorevinom zvanom republika Kosovo. Tom prilikom Zapad ucenjuje vlast zbog brojnih korupcionaško-krimonalno-pljačkaških afera. One se svode od nelegalne trgovine oružjem, sumnjivih i problematičnih tendera do nedorečenosti aktuelnog režima kada je u pitanju ubistvo Olivera Ivanovića.

Stalna kuknjava  predsednika Srbije zbog taksi Prištine od sto odsto već je dosadila građanima Srbije. U isto vreme predsednik ne pominje nešto što je mnogo gore za Srbiju, a to je formiranje vojske Kosova. Razlog je taj što se sa formiranjem vojske Kosova složio  predsednik Srbije, a sa taksama nije. Radi poređenja, slično bi bilo kada bi Gvatemala uvela sankcije SAD, a Donald Tramp zbog toga jadikovao i zapomagao. Normalno je da bi SAD uvele Gvatemali recipročne mere za razliku od Srbije koja to ne može jer njen predsednik nema hrabrosti za tako nešto.

Ne treba sumnjati u to da će Aleksandar Vučić, prihvatiti nemački model za status Kosova i Metohije zbog daljeg opstanka na vlasti. Ali jednu stvar previđa. Onog časa kada bude predao Kosovo i Metohiju on Zapadu više nije potreban jer se oni gnušaju takvih ljudi.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina” kao članica Saveza za Srbiju je podsetio građane Srbije na tri ključna stava Saveza po pitanju Kosova i Metohije, a to su:  Rešenje statusa Kosova i Metohije mora da bude skladu sa Rezolucijom 1244 SB, sudbina Kosova i Metohije ne sme da bude u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije koji navodi da je KiM neotuđivi i nedeljivi deo teritorije Republike Srbije, kao i da nikakav referendum po pitanju Kosova i Metohije Savez za Srbiju neće priznati. To neće učiniti jer po Ustavu Srbije pitanje teritorije ne može biti predmet referenduma. Ako ga bude, onda je on antiustavan-navedeno je na kraju saopštenja Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije  „Otadžbina‚‚.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here