Predsednica Vlade Ana Brnabić o važnosti zaštite životne sredine za Srbiju

0
168

Predsednica Vlade Ana Brnabić je poručila da zaštita životne sredine za Srbiju ne treba da bude važna samo zbog evropskog puta i ispunjenja Agende održivog razvoja UN, već zbog nas samih i generacija koje dolaze.

Brnabić je, otvarajući Petu sednicu Skupštine država članica Protokola o vodi i zdravlju, naglasila da je to jedna od najzahtevnijih tema u procesu evropskih integracija i oblast koja zahteva najveća ulaganja.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je u januaru 2013. godine usvojen zakon kojim je ratifikovan Protokol o vodi i zdravlju, kao i da je Srbija postala dvadeset šesta zemlja koja je prihvatila ciljeve tog protokola. Ana Brnabić je istakla nekoliko projekata kojima se rešavaju problemi pijaće vode, ali i otpadnih voda, ukazavši na to da su najveći problemi sa vodom za piće u Vojvodini. Zbog nedovoljnog ulaganja u vodovodnu mrežu, u Srbiji se rasipa velika količina vode za piće, a gubici su posebno veliki na mrežama u lokalnim samoupravama, gde dostižu i do šezdeset odsto.

Dvodnevni skup u Beogradu organizovali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Svetska zdravstvena organizacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here