120 godina Srpskog crkvenog pjevačkog društva Srbadija iz Bijeljine

0
234

Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” iz Bijeljine obilježilo je 120 godina od osnivanja i vrhunskog doprinosa kulturnom životu grada, Republike Srpske i srpskog naroda.Povodom toga u Galeriji je postavljena izložba “Duhovna riznica” i održan je koncert u Centru za kulturu “Semberija”.

Spektakularnim koncertom na kojem su pored hora “Srbadija” nastupili i dugogodišnji prijatelji ovog društva i prvaci opere u Oslu, Beogradu i Novom Sadu, kao i Ansambl “Bisernica” iz Bijeljine, srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” obilježilo je 120 godina od osnivanja. Od 14 godine član Hora “Srbadija” bio je Stevica Krajinović, koji danas radi u Operi u Oslu, i koji se sinoć svojim nastupom predstavio bijeljinskoj publici.

Koncertu Srbadije, prethodilo je otvaranje izložbe “Duhovna riznica” koja o jubileju “Srbadije” svjedoči kroz fotografije, novinske članke i osvojene nagrade. Dirigent Desanka Trakilović, koja je na čelu “Srbadije” skoro tri decenije, kaže da radom ovog hora može da se ponosi Bijeljina, Republika Srpska i region i da je prema svjetskoj rang-listi jedan od najozbiljnijih horova danas. Ona je kao kvalitet društva “Srbadija” navela da u njemu pjevaju amateri koji vremenom postaju profesionalci.

Ovaj prestižni hor svojim djelovanjem služi na ponos Srpske pravoslavne crkve, rekao je u ime NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija starješina Sabornog hrama u Bijeljini protojerej stavrofor Dragan Pejčić .

Dirigent “Srbadije” Jelena Trakilović član je ovog hora od 1992. godine, kaže da je uz majku dirigenta odrasla uz ovaj hor koji danas i vodi.

Ovaj hor već decenijama na svjetskoj horskoj sceni na najbolji način predstavlja Republiku Srpsku i Bijeljinu, a dobitnik je niza nagrada i priznanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here