Albert Andijev o podršci zahtevu za dodelu penzije za sve ratne vojne invalide

0
487

Ratni vojni veteran Albert Andijev je izjavio da lično podržava zahtev da se omogući stvaranje uslova za dodelu nacionalne penzije za sve ratne vojne invalide.

Jedan od zahteva koji su veterani ratova devedesetih uputili nadležnima jeste i da se omogući stvaranje uslova za dodelu nacionalne penzije za sve ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca.Da li je ovaj zahtev oceni realan i da li se može realizovati, bilo je pitanje koje smo postavili ratnom vojnom veteranu Albertu Andijevu.

Tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica koja je završena početkom juna, učesnici su predložili i pojedina rešenja u vezi prava na nacionalnu penziju. Ti predlozi se svode na pravo da nacionalnu penziju treba da ostvare pripadnici 53. i 55. graničnog bataljona, potom na ostvarivanje penzije pod povoljnijim uslovima, da borac stiče pravo na penziju čim napuni 40 godina staža, bez obzira na godine života, ne pre napunjenih 53 godina života.Takođe , iznos penzija mora biti prosečna penzija u Srbiji za prethodnu godinu, kao i da se starosna granica za odlazak u penziju snizi za onoliko vremena koliko je borac proveo angažovan u ratu odnosno oružanoj akciji u miru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here