Uvoznici automobila uskratili plaćanje poreza

0
94

Državna revizorska institucija je utvrdila da su uvoznici automobila u periodu od 2014. do 2018. godine budžet Srbije uskratili za šest koma sedam milijardi dinara.

Ta sredstva su uskraćena samo po osnovu uvoza vozila koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada.

Kako prenose mediji, na ime takse koja se naplaćuju za potencijalne zagađivače naplaćeno je jedanaest koma jedna milijardi dinara, ali su proizvođači i uvoznici automobila budžet uskratili za milijarde ili izbegavanjem plaćanja ekotaksi ili tako što ih nisu isplaćivali u celosti.

Državna revizorska institucija je utvrdila da Agencija za zaštitu životne sredine nije efikasno kontrolisala dostavljanje podataka za Nacionalni registar izvora zagađivanje, kao ni tačnost dostavljenih podataka. Prema procenama revizora, oko hiljadu devet stotina preduzeća nije prijavilo količine uvezenih vozila ukupne mase od blizu tri stotine šezdeset četiri hiljada tona u posmatranom periodu.

Na zahtev Državne revizorske institucije, Agencija za zaštitu životne sredine je navela da se zvanično nije obraćala Ministarstvu sa zahtevom za sprovođenje inspekcisjkog nadzora uvoznika vozila koji nisu dostavljali podatke za prethodne tri godine, ali je dodala da je spisak tih preduzeća javan i da ga Državna revizorska institucija može koristiti u svakom trenutku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here