NovI traktori preko IPARD mera podrške

0
908

Poljoprivrednici će, prema najavama nadležnih, dogodine imati priliku da nabave nove traktore i preko nacionalnih i preko IPARD mera podrške.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede uskoro bi trebalo da raspiše program podrške za kupovinu traktora sklopljenih u Srbiji, a u drugoj polovini godine trebalo bi da bude objavljen još jedan poziv iz IPARD programa.

Prema pisanju portala AgoSmart, oni koji ne potpadaju pod ovaj pretpristupni fond, moći će, već posle novogodišnjih praznika da uz subvenciju do pedeset odsto, nabave traktor jačine do šezdeset kilovata – MTZ „belorus“ i indijske „mahindru“, „tafe“, IMT, „solis“, te kineski JTO. Traktore do sto kilovata  moći će preko IPARD-a, uz maksimalnu podršku sedamdeset odsto, da kupe nosioci poljoprivrednih gazdinstava (ratari, stočari uključujući i živinare, voćari, povrtari, vinogradari), zemljoradničke zadruge, preduzetnici i privredna društva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Kako se može čuti, za traktore će iz IPARD-a biti opredeljen manji iznos nego u ovoj godini – verovatno oko pet miliona evra.

Podseća se i da je do 25. novembra bio je otvoren drugi konkurs za traktore na koji se prijavilo četiri stotine trideset sedam potencijanih korisnika i na kojem će biti podeljeno oko deset miliona evra. Opet se pokazalo da najveće interesovanje poljoprivrednika koji se prijavljuju za IPARD podršku vlada upravo za traktore – od ukupnog broja zahteva pristiglih na IPARD konkurse u protekle dve godine šezdeset dva  odsto bilo ih je za nabavku novih traktora. Za opremu i mehanizaciju stiglo je dvadeset pet odsto zahteva, a za izgradnju objekata i skladišta trinaest odsto.

Inače, ukupan iznos svih javnih poziva iz IPARD-a raspisanih do kraja 2019. je oko sto trideset miliona evra. Javni pozivi objavljeni u 2017. i 2018. godini vredeli su pedeset šest miliona evra, javni pozivi u 2019. – osamdeset miiona evra, a iznos predviđen za 2020. je trideset devet miliona evra. To je sedamdeset pet odsto ukupno opredeljenog iznosa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here