U Belom Blatu je počelo obeležavanje nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika

0
90

Po tradiciji,  prvo je okićena  seoska  jelka, koja je postavljena na platou centralnog beleoblatskog trga. Deca škole, zajedno sa njihovim učiteljicama , okitila su  jelku  s puno ljubavi  i sijaset dobrih želja. Jer, ako su želje  iskrene i dobronamerne, a  pri  tome i ljudski prihvatljive, one će i biti ispunjene. 

U večernjim satima istog dana organizovana je, opet po tradiciji, božićno-novogodišnja priredba duhovne profilacija uz učešće školske dece,  crkvenog  hora , Kluba žena i Mesne zajednice, kao centralnog pokrovitelja ovog okupljanja . Prisutnima se prvo obratio predsednik   Saveta  MZ, gospodin Markuš Miroslav, čestitajući svima dolazeće praznike i poželevši  ljudima  zdravlje, duhovno blagostanje i prosperitet  zajednice. A sama priredba bila je  ispunjena dobrom energijom , lepim sadržajem i  istinskim zajedništvom našeg multikulturalnog sela. Upravo  tu dimenziju multikulralnosti upotpunili su naši prijatelji iz Fondacije 021 i  predsatvnici  nevladinog sektora, realizujući  projekat  “ Čuvarkuća“, koji sadržajima i  ciljevima  korespondira u potpunosti sa principima življenja  beloblatske zajednice.

Nakon završetka priredbe i  „glasnog prozivanja“ ,pristigao je i seoski Deda Mraz sa svojim džakom na leđima,  u kom je bilo puno slatkiša. Usledilo je slikanje za uspomenu ali i još jedno iznenađenje, podela ušećerenih jabuka za svako dete, dar Kluba beloblatskih žena.  Za odrasle je takođe bilo domaćih  kolača,  toplog čaja , a  za one starije i kuvanog vina.  Da se ogreje i telo u prohladnoj decembarskoj noći.  I na kraju, pre odlaska svojim domovima,  iskazana je želja svih prisutnih  da se ova tradicija nastavi  i u budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here