Novi krug razmene junadi za kukuruz prihvaćen u Državnim robnim rezervama

0
189

Udruženje „Agroprofit” je obavestilo članove Proizvodne grupe tovljača da je njihov predlog za novi krug razmene junadi za kukuruz prihvaćen u Državnim robnim rezervama.

Kako je saopšteno već u prvoj polovini januara 2020. ovaj posao biće nastavljen. Udruženje za ovu razmenu ima evidentirano oko hiljadu komada junadi. Vlada će u prvoj polovini januara doneti novi zaključak o ovom poslu, a prema rečima ministra Branislava Nedimovića stočari će imati za razmenu deset hiljada tona merkantilnog kukuruza.

U Udruženju smatraju da je procena Ministarstva poljoprivrede u podršci zahtevu stočara za intervenciju Robnih rezervi bila izuzetno korisna i da je spasila od bankrota pojedina gazdinstva, jer su junad putem razmene prodali i po dva koma dvadeset do dva koma trideset pet evra za kilogram žive vage.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, iako u ovoj razmeni vidi značajnu intervenciju u smanjenju ponude junadi, i dalje očekuje povećanje izvoza u Tursku i Kinu, što bi pozitivno uticalo na stalnost u tovljenju junadi. Prema izvoru portala AgroServis plus iz Turske, tamošnja vlada će već u januaru potpisati novu odluku za kupovanje junećeg mesa iz Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here