Polaganjem venaca obeležen je Međunarodni dan žrtava holokausta

0
144

Polaganjem venaca na spomen-ploču na nekadašnjoj sinagogi u našem gradu obeležen je 27. januar.  Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta uz napomenu da ne smemo dozvoliti da se takav zločin ikada više ponovi.

Polaganjem venaca na spomen-ploču na nekadašnjoj sinagogi u Zrenjaninu je obeležen 27. januar , Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Vence su položili predstavnici grada Zrenjanina pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšič, predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin i predstavnici gradskog odbora SUBNOR-a. Sećajući se pripadnika jevrejskog naroda koji su stradali tokom Drugog svetskog rata prisutni su istakli da je veoma važno ne dozvoliti da se ovakav zločin ikada više ponovi.

U našem gradu dva datuma su posebno važna za jevrejsku zajednicu: 18. avgust 1941. godine kada je nestala gotovo cela jevrejska populacija iz našeg grada i 27. januar koji se svake godine obeležava kao Međunarodni dan sećanja na holokaust u znak sećanja na datum kada je 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila nacistički koncentracioni logor Aušvic. Odluku da se ovaj datum obeležava kao međunarodni dan sećanja na holokaust donela je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1. novembra 2005. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here