Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i predsedavajućom Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanjom Fajon.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i predsedavajućom Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanjom Fajon. Predsednik je sa njima u otvorenom i konstruktivnom dijalogu razgovarao o evropskom putu Srbije i konkretnim rezultatima posle međustranačkog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova, u kome su predstavnici EP bili posrednici. Predsednik Vučić je naglasio da je Skupština Srbije u kratkom roku izabrala Nadzorni odbor u Narodnoj skupštini i tri člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, čime je ispunjena i poslednja obaveza dogovorena u međustranačkom dijalogu.On je naglasio da je predlog smanjenja cenzusa sa 5 na 3 odsto rešenje koje će značajno unaprediti reprezentativnost parlamenta i dati dodatni impuls pluralizmu.

Predsednik Vučić je članove Evropskog parlamenta obavestio i o usvajanju predloga opozicione poslanice Gordane Čomić o većem učešću žena na izbornim listama, čime će one činiti najmanje 40 odsto kandidata na listama za republičke i lokalne izbore.

Izvestilac Bilčik je istakao da je njegov posao, kao izvestioca Evropskog parlamenta, da dobije konsenzus zemalja EU za proširenje. On je naglasio da će se posle izbora zalagati za promene u Srbiji u oblasti vladavine prava i jačanja poverenja u institucije, što je veoma važan deo procesa pristupanja Srbije EU. Predsedavajuća Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon je naglasila da je važno da vrata dijaloga sa celom opozicijom ostanu otvorena.