Tribina “Zagađenje Zrenjanina, od ideologije do ekologije” održana u prepunoj velikoj sali KCZR

0
254

U Kulturnom centru Zrenjanina u organizaciji “Građanskog preokreta” i “novog optimizma” održana je tribina pod nazivom “Zagađenje Zrenjanina” na kojoj je bilo reči o uzrocima koji su doveli do aktuelne društvene situacije u Zrenjaninu. Zaključak tribine je da se protiv trenutnog stanja u našem gradu moramo pobuniti ukoliko želimo da se nešto promeni.

Tribina “Zagađenje Zrenjanina, od ideologije do ekologije”, koja je održana u prepunoj velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina organizovana je u saradnji Građanskog preokreta i Novog optimizma, a na njoj su glavna tema bili uzroci koji su doveli do aktuelne društvene situacije, do toga da Zrenjanin 16 godina nema zdravu pijaću vodu, da je zemlja data velikim kompanijama i da će dolazak nove kompanije u naš grad dovesti do drastičnog zagađenja vazduha. O ovim temama na tribini su govorili reditelj Želimir Žilnik, novinari Aleksandar Milošević, Biljana Stepanović i Danica Vučenić, arhitekta Dragoljub Bakić, profesor geologije akademik Vladica Cvetković, poljoprivrednik Slavko Vukov i aktivista Brajan Brković. Moderator tribine bio je Dušan Kokot, predstavnik Građanskog preokreta. Prisutnima se prvi obratio reditelj Želimir Žilnik, koji je rekao da mu je još davno rečeno da u potrazi za temama za svoje filmove poseti Zrenjanin koji je košnica tema koje on može iskoristiti u svom stvaralaštvu.

U najavi tribine postavljeno je pitanje da li je Zrenjanin paradigma za propadanje čitave Srbije. Odgovor na ovo pitanje dao je novinar lista Danas Aleksandar Milošević.

Arhitekta Dragoljub Bakić upitao je okupljene Zrenjanince da li su postali malodušni kada već 16 godina nemaju zdravu pijaću vodu.

Profesor geologije, akademik Vladica Cvetković odgovorio je na često pitanje koje se postavlja, a to je Zašto Srpska akademija nauka ćuti pred svim problemima u kojima se naša zemlja nalazi.

U nastavku tribine poljoprivrednik iz Zrenjanina Slavko Vukov je podsetio da je zakonodavstvom Srbije omogućeno da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini može izdavati strancima na 30 godina, te da su porodična gazdinstva zanemarena u korist favorizovanih velikih sistema koji stvaraju monopole.

Novinarka Danica Vučenić rekla je da bez slobodnih medija i kompetentnih novinara na lokalu ne postoji način da se javnost informiše o zloupotrebama poput ovih u Zrenjaninu.

Student Brajan Brković je rekao da je sve što se dešava u Zrenjaninu posledica politike i da ukoliko sami ne verujem o da možemo da budemo nosioci promena i ako ne verujemo da možemo da promenimo nešto nećemo nikada ništa ni promeniti, dok je glavna urednica časopisa “Nova ekonomija” Biljana Stepanović govoreći o hapšenjima u Srbiji rekla da se ona mogu tretirati kao deo predstave za javnost te da ona služe kao kazna ili odmazda ili u propagandno političke svrhe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here