Otadžbina pozdravlja spremnost Rusije da imenuje svog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine

0
119

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ pozdravlja spremnost Rusije da imenuje svog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

U saopštenju Pokreta je navedeno da je ovu inicijativu pre neki dan izneo ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko. To je i razumljivo imajući u vidu da je Rusija glavni stožer u odbrani Kosova i Metohije kao dela Republike Srbije što se pokazalo i prilikom nastojanja separatističkih vlasti iz Prištine da postanu deo Interpola i Uneska i gde ih je u tome sprečilo samo nesebično angažovanje Ruske Federacije. Uloga Rusije u povlačenju priznanja samoproglašene republike Kosova je sigurno veća i od uloge samog Beograda jer je značaj ruske države u svetu puno veći nego uticaj Srbije.

Predsednik Ruske Federacija Vladimir Putin, kada je u pitanju Srbija, konstatno ponavlja da će Rusija uvek težiti da rešenje statusa Kosova i Metohije bude u skladu sa Rezolucijom 1244 SB. Jednostavno, ako specijalne izaslanike za pregovore Beograda i Prištine imaju pravo da delegiraju EU i SAD koje su već priznale nezavisno Kosovo valjda je u interesu Srbije da predloži i podrži i da Rusija koja brani Kosovo i Metohiju ima specijalnog predstavnika za pregovore.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Methoje „Otadžbina“ podseća građane Sribje da je tokom pregovora 2006-2008. godine pored predstavnika EU Volfanga Išingera, Sjedinjenih Američkih Država Frenka Viznera, predstavnik Ruske Federacije bio upravo sadašnji amabasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko. On je imenovan od starane ruske države na zahtev ondašnjih vlasti u Beogradu.

Bez obzira što ruski amasador u Beogradu uprkos zahtevima Srba sa Kosova i Metohije ne želi da ih primi, ipak je u interesu srpske države da i Rusi imaju svog predstavnika u pregovaračkom timu.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Methoje „Otadžbina“ je zbog ovakve diplomatske i političke orijentacije Ruske Federacije zabrinut za sudbinu budućih odnosa Srbije i Rusije. Ova konstatacija proističe pre svega zbog primera Mila Đukanovića, kada je ruska diplomatija u svakom segmentu podržavala crnogorskog diktatora pa čak i u odvajanju Crne Gore od Srbije. Crna Gora je,međutim, na čelu sa istim Milom Đukanovićem uvela sankcije Rusiji i postala članica NATO pakta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here