SMS poruke za građane kojima je mobilni telefon jedini način komunikacije

0
324

SMS poruke o uvođenju 24-časovne zabrane kretanja koje su juče stizale građanima Vlada Republike Srbuije demantovala je saopštenjem u kom se navodi da je u pitanju pokušaj širenja panike među građanima. Cilj sms poruke kriznog štaba u kojoj se navodi da nas očekuje scenario kao u Italiji i Španiji bio je da se o aktuelnom stanju obaveste oni građani kojima je mobilni telefon jedini način komunikacije.

Tokom jučerašnjeg dana  građanima Srbije stizale su poruke u kojima se navodi da će od srede biti uveden policijski čas u trajanju od 24 sata te da nabave što pre sve što im je neophodno. Sadržina jedne takve poruke je sledeća “Od srede u ponoć počinje 24h karantin. Uvodi se softver gde sms-om pošalješ na odobrenje da izađeš i stigne ti odobrenje sms koje pokažeš patroli na ulici. Nabavite sutra sve što vam treba.”. I u drugoj poruci koja se juče pojavila najavljuje se 24-časovna zabrana kretanja “Sutra u 6 će da objave zabranu kretanja 24 sata, izlaziće se svaki drugi dan po jedan član porodice za nabavku namirnica tako da ako vam nešto fali od namirnica obavite to sutra. Trajaće do 15. aprila. Javite prijateljima”.

Vlada Republike Srbije saopštila je, povodom uznemiravajućih SMS poruka koje su brojni građani dobili, a kojom ih neko obaveštava da će biti uvedena potpuna zabrana kretanja, da to nije tačno i da je reč o pokušaju širenja panike među građanima. Vlada Srbije ističe da će građani, ukoliko se takva mera bude uvodila, o tome biti obavešteni 48 časova unapred. Građanima su pored ovih poruka stigle i poruke koje govore o tome da nas očekuje scenario kao u Italiji i Španiji.  “Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće. Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19”, navodi se u SMS poruci koju su dobili određeni korisnici.

Dr Darija Kisić Tepavčević je na konferenciji u Palati Srbija objasnila da cilj SMS poruke koju je Krizni štab upućivao građanima na mobilne telefone nije bio da širi paniku nego da obavesti ljude koji možda nemaju TV ili internet i kojima je mobilni telefon jedini način komunikacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here