Vlada Republike Srbije objavila program ekonomskih mera

0
195

Vlada Republike Srbije objavila je program ekonomskih mera koje za cilj imaju smanjivanje negativnih efekata na privredu i građane prouzrokovanih pandemijom koronavirusa.

4 seta ekonomskih mera odnose se na poresku politiku, pomoć privatnom sektoru, građanima, kao i na očuvanje likvidnosti naše privrede.

Paket predloženih ekonomskih mera od strane Vlade Srbije vredan je 5,1 milijardu evra odnosno 608,3 milijarde dinara. U pitanju je polovina godišnjeg budžeta republike ili 11 odsto BDP. Ceo program ekonomskih mera podeljen je u 4 dela.

Prvi set mera odnosi se na poresku politiku, drugi na direktnu pomoć zaposlenima, prevashodno u privatnom sektoru, treći na direktnu podršku likvidnosti našoj privredi dok se četvrti set mera odnosi na direktnu pomoć svakom punoletnom građaninu Republike Srbije nakon krize. Vrednost prvog seta ekonomskih mera Vlade Srbije iznosi 161 milijardu dinara, odnosno 1,3 milijarde evra.

Drugi set usvojenih mera odnosi se na direktnu pomoć zaposlenima pre svega u privatnom sektoru.

Podrška likvidnosti privrede podrazumeva masivnu podršku likvidnosti za ceo sistem, a prevashodno za privatni sistem. 2,2 milijarde evra biće izdvojeno za ovu meru.

Poslednji element ekonomskih mera je direktna pomoć svakom punoletnom građaninu Republike Srbije.

U narednih desetak dana Vlada će izaći sa procedurom predviđenom za realizaciju ove mere, a kada je u pitanju isplata ona će krenuti nakon vanrednog stanja.

U javnom sektoru neće biti smanjenja plata niti otpuštanja, neće biti smanjenja penzija, a Vlada će pratiti situaciju, te će pružiti podršku najugroženijim privrednim granama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here