Potpisan ugovor za izgradnju dve laboratorije za testiranje na koronavirus

0
132

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, potpisao je danas ugovor sa predstavnicima kineskog instituta BGI o donaciji za izgradnju dve laboratorije za testiranje na koronavirus.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović potpisao je danas, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo, ugovor sa predstavnicima kineskog instituta BGI o donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za testiranje na koronavirus. Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.

Kako je nakon potpisivanja rekla premijerka Srbije Ana Brnabić jedna laboratorija nalaziće se u Kliničkom centru Srbije i planirano je da sa radom počne narednih dana, a druga će se nalaziti u Institutu za javno zdravlje u Nišu, u zgradi čiji se završetak izgradnje očekuje za 45 dana. Brnabić je rekla i da ćemo nastaviti da se oslanjamo, koliko god je moguće više, na sopstvene izvore kako bismo od Srbije stvorili zemlju koja može da se bori i posle ove pandemije.

Ministar Nedimović, zahvalio se Narodnoj republici Kini i kineskim kompanijama na donaciji. Čin potpisivanja, kojem su prisustvovali i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, organizovan je onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbija, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video-linka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here