Vukoman Maksimović: Moramo paziti na naše okruženje i prirodu koja nam donosi zdravlje

0
153

Profesor Vukoman Maksimović, koji se zalaže za očuvanje prirode i zaštitu životne sredine šalje svim gledaocima KTV televizije  i čitaocima knjige Ekologija – nauka sadašnjosti i budućnosti važne poruke kojima se treba voditi u očuvanju zdravlja.

Profesor Vukoman Maksimović uveliko je poznat u svojoj struci, a široj javnosti je poznat po ogromnom zalaganju za očuvanje prirode i željama da se svest ljudi proširi kada je u pitanju ekologija i zaštita životne sredine.

Profesor Maksimović je uvek rado viđen gost na našoj televiziji, živi u Zrenjaninu i svoje penzionerske dane koristi u lepe svrhe, piše knjige, a njegova knjiga, objavljena 2008. godine nosi naziv Ekologija – nauka sadašnjosti i budućnosti. Kako kaže, pisanje ove knjige je trajalo 12 godina i postojala je nesebična želja da njegovo delo postane priručnik za nastavnike koji vode školske sekcije ekologa i čuvara prirode. Nažalost, knjiga nije dobila finansijsku podršku od Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva te je iz tog razloga profesor Vukoman bio veoma razočaran. Maksimović je istakao da je knjiga važna za sve narode na Balkanu i da svi moramo paziti na naše okruženje i prirodu koja nam donosi zdravlje.

U nastavku ćete čuti poruke koje proističu iz sadržaja knjige i koje su posebno naglašene na kraju svakog naslova ove knjige:

Zdrav život je pravo i obaveza, ali i izazov da pokažemo jesmo li samo za danas ili i za sutra. Čoveče, seti se da si čovek! Savest nam je uzburkana zločinima nad prirodom. Čovek sa prirodom je jači i lepši, bez nje je okrnjen i tužniji. Ekonomija bez ekologije jeste ekonomija smrti. Kakva je povezanost između reljefa, vazduha, tla, vode, flore i faune ekologiji pomaže više prirodnih nauka. Mislimo globalno, a delujmo lokalno. Borbom protiv zagađenosti životne i radne sredine borimo se protiv bolesti i ljudskih patnji. Nauka je sluškinja napretka. Kraljica nikako ne! Često se kaže “Život je posvetio nauci” a ja sam nauku posvetio životu. Borimo se za zdrav život, u zdravom duhu i život je zdrav i siguran korak. Uklonimo hemiju sa njiva. Zagađeno tlo ne rađa. Prirodi je potrebna pomoć jer ne može da uspostavi ravnotežu koja je narušena. Hoćemo da dišemo punim plućima. Hoćemo njive sa kojih ćemo ubirati zdrave žitarice. Hoćemo čiste reke, zdravu pijaću vodu, bistra jezera. Saobraćaj u jednom gradu isto je što i krvotok u organizmu. Boja ekologa je zelena, zeleno je proleće, reprodukcija, veselost, priroda i mir. Svi veliki projekti koji nisu u skladu sa zakonima prirode donose samo nesreću. Nećemo deponije na plodnim njivama, paljenje strnjike, izbacimo prljave tehnologije. U mutnoj zagađenoj reci nema života. Čuvajmo šume. “Ako hoćete da uništite jedan narod, uništite mu šume”-Josip Pančić. Priroda se nalazi između potreba i katastrofe. Čuvajmo planetu jer rezervnu nemamo! Muzikom se uspavljuje, teši, raduje. Muzika nam pomaže pri radu, ulepšava radost, ublažava tugu, zbližava, bratimi, sjedinjuje ljude. Bez zelenila nema kiseonika. Grad ne morate da čistite, samo prestanite da ga prljate. Ekologija nije politika, a bila bi srećna okolnost kad bi postala politika. Vratimo se prirodi da bismo se vratili jedni drugima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here