Obaveštenje o postupku za izdavanje potvrde za kretanje lica

0
337

Gradska uprava Grada Zrenjanina obaveštava građane o postupku izdavanja zahteva za kretanje lica, kojima je kretanje neophodno u vremenu zabrane kretanja.

Gradska uprava Grada Zrenjanina pod nadležnim Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja izdaje potvrde za kretanje lica u vremenu ograničenog kretanja na teritoriji Republike Srbije.

Izdavanje potvrda za kretanje je radi omogućavanja nesmetanog pružanja pomoći u kući (usluga socijalne zaštite, ali i direktni ugovor pomoći između dve osobe) kao i u svrhu usluga ličnog asistenta, uređenog viđanja deteta i roditelja kada je to neophodno učiniti u toku vremena zabrane kretanja.

Obaveštavaju se sugrađani da su prijemi i obrade zahteva od strane svih gradova i opština restriktivni i da svaki grad i opština snose obavezu da za svaki pojedinačan zahtev poseduju i njegovu opravdanost te da se prema tome ne sme ugrožavati svrha uvođenja ograničenog kretanja.

Potrebna dokumentacija kojom se potvrđuje razlog kretanja mora da sadrži sledeće:

Ime i prezime, JMBG, adresu stanovanja, svojstvo/odnos u kom se osoba nalazi u odnosu na lice zbog kog se zahtev predlaže, razlog zbog kog je potrebno kretanje u vremenu zabrane kretanja (nega drugog lica, hranjenje, pomoć pri uzimanju terapije, kupanje i drugo), kao i vreme u kojem će lice imati kretanje radi drugog lica. Takođe se u zahtevu mora priložiti  ime i prezime lica kod kojeg se odlazi ili čija se nega traži, JMBG, adresa stanovanja, kontakt telefon obe osobe (pružaoca i korisnika usluge), skeniranu ili jasno fotografisanu medicinsku dokumentaciju iz koje se jasno može videti i zaključiti da je neophodna pomoć drugog lica.

Ukoliko postoji rešenje o odobrenom pravu i odobrenoj pomoći drugog lica ili skenirano ili jasno fotografisano rešenje, ono se takođe dostavlja nadležnoj službi. Ukoliko je razlog podnošenja zahteva viđanje deteta kod već uređenog viđenja, rešenje se dostavlja nadležnoj službi, kao i ako je u pitanju sudska presuda, odnosno skeniran ili jasno fotografisan deo sudske presude u kom se vidi broj presude i iz kog se jasno vidi period u kojem je omogućeno viđanje deteta.

U zahtevu građana za bilo koji od navedenih razloga za izdavanje dozvole kretanja u periodu zabrane kretanja, potrebno je navesti pune informacije o činjenicama i dokazima koji opravdavaju kretanje u toku policijskog časa (struka, zdravstvena nega drugog lica, staračko domaćinstvo bez druge osobe, viđanje deteta i drugo).

Sve zahteve ovoga tipa, građani Opštine Zrenjanin mogu dostaviti putem mejl adrese – dozvole@grad.zrenjanin.rs

Napominje se da zahtev mora biti uredan, mora sadržati svu traženu dokumentaciju i mora biti u skladu sa razlozima koji su navedeni i propisani od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, ali i da lica starija od 65 godina ne mogu tražiti i dobiti pravo kretanja u ovom slučaju i vanrednim merama. Podnošenje zahteva bez izdavanja potvrde koju će ili koju neće odobriti resorno ministarstvo, ne omogućava kretanje lica u toku policijskog časa na teritoriji Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here