Jovana Popović puštena iz pritvora

0
415

Usled velike pobune građana i angažovanja njenog advokata, Jovana Popović puštena je iz pritvora nakon 22 dana. Jovana je nepravedno odvedena u pritvor u Zabeli 24. marta, a tereti se za nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme izolacije.

Jovana Popović je puštena iz pritvora nakon 22 dana provedenih u Zabeli, a građani i udruženja se peticijama bore za pravdu u ovom nemilom slučaju.

Jovana Popović je puštena iz pritvora, nakon tri sedmice koje je provela u Zabeli. Podsetimo se, Jovana je lišena slobode 24. marta jer nije poštovala mere izolacije i samoizolacije, a boravila je u Crnoj Gori do 14. marta. Na teret joj se stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme izolacije, ali je ceo ovaj slučaj dobio veće razmere kada se saznalo da je Jovana bila aktivna učesnica prošlogodišnjih masovnih protesta Jedan od pet miliona.

Mnoge javne rasprave su se vodile u toku poslednjih nekoliko nedelja u vezi sa hapšenjima i pritvaranjima pojedinaca, a Jovanin slučaj je podržao Građanski otpor, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, tim Kreni – promeni i Inicijativa Pravda za Jovanu, na čelu sa Savom Timotijevićem.

Bitno je napomenuti i da je advokat Nikola Šijan, koji zastupa Jovanu Popović, dobio sva ovlašćenja da zajedno sa zahtevom za ukidanje pritvora ovoj mladoj devojci, dostavi i sve validne potpise građana Srbije. Ukupno je do sada prikupljeno 12.000 potpisa. Zahtevi za oslobađanje Kikinđanke Jovane Popović, ali i potpisi građana su predati Osnovnom sudu u Kikindi. Istovremeno su potpisi poslati i Vrhovnom kasacionom sudu na čijem je čelu vršilac dužnosti predsednika ove institucije, Dragomir Milivojević.

Borbe za pravdu nikada ne prestaju, takav je primer i u ovom slučaju, gde se postavlja pitanje – Da li je Jovana pogrešno postupila samo u merama izolacije, koje je propisala Vlada Republike Srbije ili su njena muzika, hrabrost i građansko zalaganje na protestima protiv sadašnje vlasti doprineli da toliko dana provede u Zabeli?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here