Čuveni niški lekar Miodrag Lazić preminuo usled posledica zaraze korona virusa

0
321

Čuveni niški lekar, Miodrag Lazić, preminuo je u 65. godini  usled posledica zaraze korona virusa.

Čuveni niški lekar, Miodrag Lazić preminuo je usled posledica zaraze korona virusa. Pokojni lekar je bio specijalista hirurgije, a svojim višedecenijskim radom je zadužio našu zemlju. Doktor Lazić je tokom karijere odlikovan mnogim priznanjima, a bio je rukovodilac Urgentnog centra pri Kliničkom centru u Nišu.

Rođen je u Zemunu, ali se tokom pohađanja srednje škole preselio u Niš, zajedno sa porodicom. U Nišu je završio gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini.

Nakon specijalizacije je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu.

Ono što pojačava ovu tragediju jeste činjenica da je preminuli lekar boravio na ratištu kao ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini, od juna 1991. godine do jula 1992. godine. Nakon toga je, u septembru iste godine, svoje znanje i trud pružio ranjenicima u Republici Srpskoj, do februara 1996. godine.

Za ovaj hrabar i velik čin dobio je orden Svetog Save, kojim ga je odlikovao Patrijarh srpski Pavle 1994. godine. Iste godine, od Vojske Republike Srpske mu je uručena medalja Milan Tepić, za hrabrost, a dve decenije nakon kraja rata je odlikovan ordenom Krst Milosrđa u Republici Srpskoj.

Dok je boravio u ratnim zonama tokom devedesetih godina prošlog veka, doktor Lazić je napisao autobiografsko delo pod naslovom Dnevnik ratnog hirurga (Knin 1991 – Srpsko Sarajevo 1995) .

Čuveni lekar je svojim radom zadužio naše zdravstvo i celu zemlju i ovo je gubitak velikih razmera. Lekar Miodrag Lazic je iza sebe ostavio suprugu Anu, koja je neutešna i svoju patnju i bol ne može da sakrije. U javnosti su objavljene njene tužne reči, kojima je popunila čitulju u novinama.

Kolege sa kojima je doktor Miodrag Lazić sarađivao svih prethodnih godina, imaju o njemu samo najveće i najlepše reči poštovanja i divljenja. Kažu da je svoj posao obavljao beskrajno dobro i da iz operacione sale nije izlazio dok ne vrati pacijenta u život.

Uz pesmu Marš na Drinu, koju je ovaj heroj tražio da čuje kao poslednju želju, pozdrav ovom sjajnom srpskom lekaru uputili su poznanici, prijatelji, porodica i kolege u Nišu. Sa Trga Republike Srbije u Nišu puštana je pesma, a sa balkona, terasa, prozora kuća i stanova su se čuli glasni aplauzi i uzvici Za doktora Lazu. Pesma se sinoć orila i u Istočnom Sarajevu, sa razglasa iz vozila, koje je kružilo ovim delom Sarajeva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here