Kukuruz, suncokret i soja uveliko posejani na njivama širom Srbije

0
259

Kukuruz, suncokert i soja su uveliko posejani na njivama i sve je obavljeno u roku i pod najboljim uslovima.

Na više od 60 posto od planiranih milion hektara obavljena je setva kukuruza. Kako je rekao direktor Žita Srbije, Vukosav Saković, na području Autonomne pokrajine Vojvodine, ubeležen je zadovoljavajući setveni poduhvat poljoprivrednika. Verovatno je tome doprinela nova i moderna mehanizacija kojom se služe vojvođanski poljoprivrednici, dok se u brdsko-planinskim područjima Srbije setva gotovo uvek produžava do prvog maja, uglavnom zbog drugačijih klimatskih uslova, ali i slabije mehaničke opreme.

Na polovini od planiranih 220.000 hektara oranica zasejan je suncokret, dok je soja zasejana na 30 do 40 posto od očekivanih 240.000 hektara.

Ove godine su posebno pomogle zemljoradničke zadruge, pošto su se obavezale da svaka zadruga pruži potrebnu pomoć svim zemljoradnicima u sredini za koju je odgovorna. Ovo se pokazalo kao veoma uspešno, pošto su zadruge poslušale savete i preporuke Zadružnog saveta Vojvodine, a u cilju solidarnosti prema licima kojima je bilo zabranjeno kretanje jer su stariji od 65 godina. Tako je na vreme urađeno sve što je planirano, a sačuvano je i zdravlje starijih lica koji se bave poljoprivredom.

Prema rečima iz Zemljoradničkih zadruga, širom Vojvodine bilo je poziva i molbi da se setva obavi, a da se ničije zdravlje ne ugrozi i ne prekrše mere ograničenog kretanja. Sve je urađeno u skladu sa vremenskim uslovima i nijedna setva nije zapostavljena, te su svi zadovoljno završili ovaj deo posla.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here