Alek Račić: Uz lek Arbidol koronavirus se preleži na nogama

0
5609

Prof. dr Alek Račić rekao je da se on ne zalaže za korišćenje antimalarika, hidroksihlorokvina, u kombinaciji sa antibioticima u borbi protiv koronavirusa nego za upotrebu leka Arbidol, koji se nekada proizvodio u Jugoslaviji, a koji ne dovodi do teških manifestacija bolesti i uz koji se bolest preleži takoreći na nogama, a što je najznačajnije pacijent stiče imunitet.

Francuski naučnici su izašli sa dobrim rezultatima leka hidroksihlorokvina sa pacijentima zaraženim virusom COVID19. Ovaj antimalarik pokazao se kao efikasan kod pacijenata sa izraženijim simptomima i povećao je broj izlečenih. U Francuskoj se gotovo 91,7 % pacijenata kod kojih je primenjena terapija hidroksihlorokvinom uspešno oporavilo u roku od deset dana, dok je 0,5 odsto pacijenata, koji su imali od 74 do 95 godina, preminulo. Da li će upotreba ovog leka postati deo protokola u lečenju pacijenata obolelih od virusa COVID 19 pitali smo prof. dr Aleka Račića.

Primenu hlorokvina i hidroksihlorokvina za lečenje obolelih od korona virusa u bolničkim uslovima odobrila je i Američka savezna agencija za lekove i lečenje sa hidroksihlorokvinom i antibiotikom azitromicinom uskoro će se sprovoditi u Njujorku. S druge strane, Evropska komisija, pozivajući se na interno mišljenje Evropske medicinske agencije saopštila je da efikasnost hidroksihlorokvina u lečenju pacijenata od virusa COVID-19 do danas nije dokazana, kao i da nema dokaza o pozitivnim efektima hlorokvina, još jednog leka protiv malarije koji je takođe testiran radi mogućeg korišćenja u lečenju obolelih od koronavirusa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here