Vučić čestitao Putinu Dan pobede nad fašizmom

0
63

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka i tom prilikom mu uručio pismo za predsednika Vladimira Putina, u kome mu čestita jubilarnih 75 godina od pobede nad fašizmom.

Ambasador se zahvalio na pismu i naveo da će Dan pobede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, biti dostojanstveno obeležen.

Predsednik Vučić u čestitki kaže: „Dan pobede je jedan od najsvetlijih datuma u istoriji čovečanstva i simbol nepokornosti slobodarskog duha naših slavnih predaka.

Čast mi je što su naši narodi zajedno prošli teška iskušenja u plemenitoj misiji da oslobode svet od najvećeg zla dvadesetog veka, pregazivši strah i prezrevši smrt. Zato doveka imamo dužnost da čuvamo uspomenu na njihovu nadljudsku borbu, na strani pravde i istine.

Srbija, Rusija i svet su sada ponovo zajedno u borbi, ovaj put sa nevidljivim neprijateljem, korona virusom, koji ne zna za granice. Dozvolite mi da izrazim saosećanje zbog žrtava zarazne bolesti KOVID-19 u Rusiji i nadu za brz oporavak obolelih.

U isto vreme želim da Vam zahvalim što ste, u ovim trenucima najvećeg izazova za Vašu zemlju, iskazali brigu za Srbiju. Hvala Vam na ljudskoj i državničkoj solidarnosti, koju ste pokazali upućivanjem velikodušne medicinske pomoći i tima Oružanih snaga Ruske Federacije. Za nas je to potvrda Vašeg ličnog odnosa prema Srbiji, kao i potvrda izvanrednih strateških odnosa i najbližeg prijateljstva naših dveju zemalja. Naši odnosi se temelje na poštovanju, razumevanju i uzajamnoj podršci, što pokazuje i aktivna podrška Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, na kojoj smo iskreno zahvalni“, navodi se u čestitki predsednika Vučića predsedniku Putinu, uz želje da nastavi da ostvaruje planove za budućnost Rusije, obezbeđujući joj siguran put napretka.

Ambasador Bocan-Harčenko je zahvalio na pismu i naveo da će Dan pobede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, biti dostojanstveno obeležen, kao i to da Ambasada Ruske Federacije, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i gradskim vlastima u Beogradu, priprema niz manifestacija, u skladu sa okolnostima.

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko su razgovarali o bilateralnim odnosima Srbije i Rusije i izrazili nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti razmenu poseta na visokom nivou i nastavak ranije planiranih međudržavnih kontakata.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o regionalnoj situaciji, posebno o Kosovu i Metohiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here