Predsednik Vučić: Novi otkop u Kolubari garantuje održivost narednih 60 godina

0
149

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je novootvoreni površinski otkop Radljevo-Sever u okviru rudarskog basena Kolubara. Novi otkop u Kolubari obezbeđuje ugalj za narednih 60 godina, izjavio je Vučić.

Pomenuti otkop će snabdevati termoelektrane “Kolubara B” i “Nikola Tesla A” u Obrenovcu, a rezerve uglja iznose 400 miliona tona, što garantuje budućnost i održivost “Kolubare”.

Vučić je izrazio zahvalnost svim rudarima koji su svakodnevno posvećeni svom poslu i koji doprinose Srbiji na ovako odgovoran i težak način. Kolubaru su posetili i ministar Siniša Mali, kao i ministar Aleksandar Antić.

Ministar Siniša Mali je izjavio da je sledeći korak da se nastavi sa projektom Srbija 2025 i sa velikim investicijama. Planirano je da se u narednih pet godina za infrastrukturu Srbije uloži 14 milijardi evra i da se poboljša svaki privredni sektor  u Srbiji, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Izlazimo iz krize sigurnim koracima, zaključio je Mali.

Antić je, govoreći o kopu Radljevo–Sever, naglasio da je u energetici taj kop strateški značajan za Srbiju i povezan sa izgradnjom novog bloka termoelektrane “Kolubara B” u Kaleniću, koji bi trebalo da nam obezbedi energetsku sigurnost.Radovi na novootvorenom otkopu počeli su u oktobru prošle godine, uz angažovanje zaposlenih i postojeće rudarske mehanizacije u “Kolubari”.Na otkopu Radljevo–Sever trenutno radi 110 rudara, a planirano je da u budućnosti bude angažovano između 500 i 600 rudara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here