Pčelarima podsticaji po košnici do 31. maja

0
194

Pčelari do 31. maja mogu podneti zahteve za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici pčela, koji iznose 800 dinara po košnici. Pravo na podsticaje pčelari mogu ostvariti za najmanje 20, a najviše 1000 košnica.

Podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici pčela počelo je 15. aprila i traje do 31. maja. Pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, može da ostvari pravo na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela za najmanje 20, a najviše 1.000 košnica pčela.

To u praksi znači da svi pčelari koji imaju manje od 20 obeleženih i registrovanih košnica pčela ne ispunjavaju uslov za ostvarivanje prava na podsticaj po košnici pčela, dok oni koji imaju više od 1.000 košnica i podnose zahtev za ostvarivanje prava na ovaj podsticaj, neće po automatizmu biti odbijeni zbog prekoračenja propisanog broja košnica, već će im se priznati podsticaji za 1.000 košnica pčela, objavila je Uprava na svom sajtu. Pored broja košnica, pčelari moraju obavljati redovno oktobarske i aprilske preglede, ali i da svaku promenu stanja u pčelinjaku prijavljuju Upravi za trezor u roku od najviše 30 dana od nastanka promene. Nedavnom izmenom uredbe kojom se određuju podsticaji u poljoprivredi, definisan je novi iznos od 800 dinara po košnici, koji je u odnosu na prošlu godinu povećan za 80 dinara. Podnošenje zahteva traje do 31. maja, a isplata podsticaja se vrši direktno na namenski račun gazdinstva koji je evidentiran u registru.

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici pčela može se podneti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja, na adresu Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd. Pčelari će i ove godine za “podsticaje po košnici” moći da podnesu zahtev elektronskim putem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here