Prvoslav Davinić: Rasizam u Americi traje decenijama i vekovima

0
163

Postoje indikacije da trenutnu situaciju u Americi povodom ubistva afroamerikanca od strane policije demokrate koriste da bi napadale Donalda Trampa i ukazale da on nije u stanju da tu situaciju reši na zadovoljavajući način rekao je Prvoslav Davinić.

Sukobi u Americi ne jenjavaju posle ubistva afro-amerikanca od strane policajca u Minesoti. Donald Tramp je ponudio pomoć gradonačelniku Nju Jorka u vidu slanja Nacionalne garde. U nekoliko gradova uveden je policijski čas. Da li će se tenzije smanjiti ili će doći do novu faze i eskalacije sukoba?

Džordž Flojd ubijen je 25. maja u Minneapolisu, ispred prodavnice ‘Cup Foods’. Trgovac je posumnjao da Flojd pokušava da plati račun lažnim novčanicama od 20 dolara, pa je, kako to zahteva protokol, kontaktirao policiju. Četiri policajca izašla su na lice mesta i onesposobila ga, a jedan od njih pritisnuo mu je koleno na vrat i ostao u tom položaju devet minuta. U poslednja tri minuta Flojd je prestao da se pomera. Nezavisna istraga pokazala je da je ubijen gušenjem, a usled ovog surovog ubistva u Sjedinjenim Američkim Državama izbio je protest, koji se proširio na mnoge države u Americi i koji ne prestaje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here