Izvoz mesa iz Srbije u Rusiju dozvoljen posle godinu dana blokade

0
265

Posle tačno godinu dana, Rusija je odblokirala izvoz mesa i prerađevina nekoliko velikih srpskih proizvođača kojima je ovo tržište od juna 2019. bilo nedostupno. Prema uredbi od 29. maja izvoz je od 1. juna odobren kompanijama „Zlatiborac”, „Karneks” i „Big bul”.

One praktično već sada mogu svoje proizvode i prerađevine od različitih vrsta mesa da plasiraju na ovo tržište.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je naša država sa stručnjacima iz „Roseljhoznadzora” radila na usaglašavanju propisa i u toku pandemije, a rezultat toga su izvozne dozvole ovih proizvođača. “Po ko zna koji put se pokazalo da je hrana naš put u svet”  rekao je on i dodao da je ovo sada značajna mogućnost da se u vreme krize na svim tržištima poveća izvoz ovog domaćeg sektora. Ruska Federacija je u junu prošle godine, na 60 dana blokirala uvoz mesa i prerađevina za četiri kompanije iz Srbije – industriju mesa „Matijević”, „Karneks”, „Big bul fuds” i „Zlatiborac”. Tri od četiri kompanije se vraćaju na rusko tržište, dok je „Matijević” odustao.

Mere su uvedene nakon što su ruski veterinarski inspektori u redovnoj i najavljenoj kontroli obišli srpske kompanije iz ovog sektora, koje su imale dozvolu za izvoz mesa i prerađevina na to tržište. Spisak zamerki ruske inspekcije je bio dug i ticao se uglavnom načina klanja životinja, ishrane, obrade i čuvanja mesa, uslova proizvodnje i skladištenja.

Ministarstvo poljoprivrede je tada izjavilo da je ova mera usmerena direktno ka kompanijama, ali ne i Srbiji kao državi. Tada su napomenuli da je reč o nepravilnostima koje je moguće otkloniti, pa je kompanijama odmah naloženo da se prilagode ruskim veterinarskom propisima ukoliko žele da posluju u toj zemlji. U zajedničkom saopštenju, koje su tada našoj redakciji poslale kompanije „Karneks”, „Zlatiborac”, „Big bul”, i „Matijević”, navedeno je da se odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor odnosi na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku. Međutim, privremeno ograničenje od 60 dana trajalo je malo duže. Kompanije su tada istakle da do sada nisu imale sličnih problema i da su godinama aktivni izvoznici na tržište Ruske Federacije. U saopštenju koje je izdala kompanija „Karneks” navodi se da se odluka o ponovnom izvozu odnosi na termički obrađene proizvode od svinjskog i goveđeg mesa, koje je ova kompanija izvozila na tržišta Carinske unije (Rusiju, Belorusiju i Kazahstan). “Na osnovu kompletirane dokumentacije koju je priložilo Ministarstvo poljoprivrede Srbije, Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor objavila je da su, prema rezultatima dostavljenih materijala, otklonjene sve neusaglašenosti” navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here